İçeriğe geç

İRite Nasıl Kullanılır

İğreti mi irite mi?

TDK’ya göre, Fransızca “irrite” kelimesinden gelen irite kelimesi “rahatsız etmek, rahatsız etmek ve tıpta, sinirlendirmek” anlamına gelir. Sinirlenmek ne anlama gelir? Günlük dile giren bileşik fiil “sinirlendirmek”in anlamı; rahatsız olmak, tatmin olmamak anlamına gelir.

İrite edici nedir?

Latince bir kelime olan Irite, ritare kelimesinden türemiştir. Ritare, hoşlanmamak, uzak tutmak ve kaçınmak anlamına gelirken, tahriş etmek, hoş olmayan davranışlarda bulunmak ve karşıdakini rahatsız etmek anlamına gelir.

İrrite nedir tıpta?

Kurdeşen veya tıpta bilinen adıyla ürtiker, aniden ortaya çıkan ve ciltte kızarıklık ve şişlik gibi semptomlara neden olan bir rahatsızlıktır. Vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilen kurdeşen, akut veya kronik olabilir.

İrite oldum ne demek?

Fransızcadan dilimize geçen ve “sevmemek”, “kaçınmak” anlamlarına gelen Latince “ritare” kelimesinden türeyen “irite” kelimesi, huzursuzluk, öfke ve itici durumları ifade eden bir kelimedir.

İğreti ne demek?

“Ariyet” kelimesinden türetilen “İğreti” kelimesi dilimize Arapçadan gelmiştir. Borrowing, kalıcı değil ödünç alınan anlamına gelirken, temporary ise bir şeye sonradan eklenen şey anlamına gelir. Bazı kaynaklarda “provisional” olarak yazılan bu kelime, cümle içinde sıfat olarak kullanılır. Örneğin: 1- Derme çatma ceket.

Cildi irite ne demek?

Cilt tahrişi nedir? Cilt tahrişi; Alerjik sebeplerden veya dış etkenlerden dolayı ciltte oluşan döküntü, kızarıklık ve kaşıntı gibi durumlardır. Rahatsızlığa neden olan cilt tahrişleri ilaç tedavisine gerek kalmadan kontrol altına alınabilir.

Eğreti duruyor ne demek?

Geçici olarak orada bulunmak, uymamak, uygun görünmemek, geçici olmak demektir.

Avangart ne demek TDK?

Avant-garde (Fransızca: avant-garde), Fransız askeri terimi olan avant-garde’dan gelir. Hem Fransızcada hem de diğer dillerde, kültür, sanat ve politikayla ilgili “yenilikçi” insanları veya “deneysel” çalışmaları ifade eder.

İritasyon neden olur?

Tahrişe neden olan diğer nedenler arasında anal bölgedeki terleme, dışkı ve mukustan kaynaklanan nem yer alabilir. Çalışmalar, etkilenen bölgeden dışkıyı hızla temizlemenin kaşıntıyı hafiflettiğini göstermiştir. Kötü hijyene ek olarak, agresif hijyen aslında tahrişe yol açabilir.

İritasyon nedir tıpta?

Tahriş, bir maddenin veya dış etkenin vücudun bir parçasıyla (genellikle cilt, gözler, solunum yolu veya sindirim sistemi) teması sonucu oluşan kızarıklık, ağrı, yanma veya tahriş edici reaksiyondur. Tahriş genellikle geçici bir reaksiyondur ve patojenle temas kesildiğinde zamanla azalır.

İrritan madde nedir?

Tahriş edici madde önce cildin üst tabakasının yapısını bozar, ciltteki yağları çözer ve cildin su tutma yeteneğini değiştirir. Bu, cildin kurumasına, koruyucu yapısının bozulmasına ve elastikiyetinin kaybolmasına neden olur. Tahriş edici maddeler daha sonra cildin daha derin kısımlarındaki canlı hücrelere zarar verir.

Birini tahrik etmek ne demek?

“Provoke” terimi “incite” kelimesinden türemiştir. “Provoke” teriminin anlamı Türk Dil Kurumu sözlüğünde “birini kışkırtmak, harekete geçirmek, hareket ettirmek ve duyguları uyandırmak” olarak tanımlanmıştır.

Hoşnut değilsin ne demek?

Hoşnutsuzluk; tatmin olmama, zevk alamama, neşe hissedememe durumu.

İrinin anlamı ne?

İrin veya irin; Organizmanın herhangi bir yerinde iltihaplanma sonucu oluşan, ölü hücreler ve bozulmuş beyaz kan hücrelerinden oluşan, içinde mikrop bulunan veya bulunmayan, genellikle sarımsı renkte, koyu kıvamlı sıvı, irin.

Cildi irite ne demek?

Cilt tahrişi nedir? Cilt tahrişi; Alerjik sebeplerden veya dış etkenlerden dolayı ciltte oluşan döküntü, kızarıklık ve kaşıntı gibi durumlardır. Rahatsızlığa neden olan cilt tahrişleri ilaç tedavisine gerek kalmadan kontrol altına alınabilir.

İğreti saç ne demek?

Orijinalin parçası olmayan ancak sonradan eklenen bir uzantı veya ek: “Geçici saç.” “Geçici kirpikler.” “Geçici bir nezaket.” Geçici kuyruk hemen kırılır (atasözü).

Eğreti ne demek TDK?

Metafor, bir sözcüğün olağan anlamından farklı bir anlamda kullanılmasıdır. Başka bir deyişle, bir şeye benzeyen bir şeyin adını onu tanımlamak için mecazi olarak kullanmaktır. Metafor, sözlüklerde “mec” olarak tanımlanır. Biçimde verilen bilgiyle ilgilidir.

İğreti kiremit gibi durmak ne demek?

Bazı kitaplarda “geçici” olarak geçen bu kelimenin ilk anlamı, belirli bir süre sonra geri verilmek şartıyla alınan bir emanettir. Günümüzde bu kelime, birine yakışmayan bir giysiyi veya birine yakışmayan bir davranışı anlatmak için kullanılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir